Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A nyirokrendszer szerepe
  2013-04-18 11:32:43, csütörtök
 
   
 
A napokban feltett nyirokrendszerről szóló poszt igen nagy érdeklődésnek örvendett. Úgy érzem, hogy nagyon kevés információval rendelkezünk erről a témáról, pedig e rendszernek is igen fontos szerepe, funkciója van. Olvassunk, tanuljunk róla többet!
Először nézzük meg, hogy miben játszik fontos szerepet a nyirokrendszerünk:

A nyirokrendszer működése az egyik legösszetettebb élettani folyamat. A nyirokrendszer a szervezet immunitásának biztosítása mellett, számos egyéb funkciót is ellát.

Nyirokkeringés fenntartása, és immunitás

A nyirokrendszer a test egészét behálózó nyirokerek és csatornák hálózatából, nyirokcsomókból és nyirokszervekből áll. Fő funkciója a nyiroknedv keringésének biztosítása. A nyiroknedv egy húslevesre emlékeztető, magas zsír- és fehérjetartalmú folyadék, amely a betolakodó mikroorganizmusokat és idegen testeket elpusztító limfocitákat tartalmaz. A nyirokrendszer szervei kiszűrik a nyiroknedvből a betolakodókat és meggátolják azok továbbterjedését. A nyirokrendszer tulajdonképpen a szervezet elsődleges védelmét biztosítja a fertőzésekkel szemben.

Folyadékháztartás

A vérkeringés folyamán, a kapillárisokon keresztül nagy mennyiségű folyadék szűrődik át a szövetekbe. Ez a szövetközti folyadék a teljes folyadéktartalom kb. 10%-a, és mivel számos alapvető fontosságú fehérjét tartalmaz, lényeges, hogy visszakerüljön a keringésbe. A nyirokrendszer a nyirokerekben összegyűjti ezt a folyadékot és visszajuttatja a keringési rendszerbe.
A nyirokrendszer legfontosabb szerepe a folyadékháztartás egyensúlyának biztosítása. A nyirokerek falainak áteresztőképessége sokkal nagyobb, mint a vérereké, így könnyen összegyűjtik a folyadéktöbbletet, majd a nyirokcsomók és nyirokszervek segítségével átszűrt folyadék visszakerül a vérbe. Az átszűrés azért fontos, hogy a nagy molekulasúlyú anyagok, mint például a fehérjék, ne kerülhessenek közvetlenül a vérbe. Ha nem lenne nyirokrendszer, akkor a szövet közti folyadék felszaporodása miatt, testszerte ödémás állapot jönne létre.

Emésztés

A vékonybél nyálkahártyájában található nyirokerek biztosítják a zsírok és zsírban oldódó vitaminok felszívódását. Miután a nyirokrendszer felelős a zsírok szervezetbe történő beépüléséért, ezért a felszívódást érintő zavar súlyos alultápláltsághoz vezethet. A nyirokrendszer működése segít megelőzni a ,,rossz" zsírok felhalmozódása miatt létrejövő elhízást is.

Kiválasztás

A nyirokrendszer eltávolítja a különböző bomlástermékeket a szervezetből, ezáltal közreműködik a szervezet salakanyagainak kiválasztásában.

Tápanyagszállítás

A nyirokrendszer a vérkeringéssel szoros együttműködésben számos alapvető fontosságú tápanyag szállítását biztosítja. A nyirokrendszer a tápanyagok mellett hormonokat is szállít a sejtekhez.
Forrás:http://immunrendszer-antibiotikum-probiotikum.hu/a-nyirokrendszer-szerepe


A nyirokrendszer működése

A nyirokkeringés kiegészíti a vénás keringést a szövetközötti folyadék elszállításában. A nyirokérrendszer nyirokerekből és nyirokcsomókból áll. A kis nyirokerek vakon kezdődnek a szövetekben, majd a nyirokfolyadék a gyűjtőerekből. A felületes nyirokerek a felső végtagokból a 2 hónalji, míg az alsó testfélből a 2 lágyékhajlati nyirokcsomó régióhoz szállítják a folyadékot, ahonnan a mély nyirokrendszerbe jut és a nagy nyiroktörzsekbe áramlik. A jobb testfél felső negyedéből a jobb nyirokvezeték, a test másik háromnegyed részéből pedig a mellvezeték gyűjti össze a termelődött nyirkot.

A mellvezetékben gyűlik össze a nyirok az alsó végtagokból, a hasüreg falából, a nemi szervekből és a hasüreg szerveiből, a fej bal feléből, a nyakból, a mellkasból, a bal felső végtagból, valamint a bordák alatti területekről. Innen jut a szív felé menő nagy vénákba. A jobb és bal testfél nyirokelvezetése teljesen elkülönül, közöttük csak kisebb felületes nyirokcsatornák teremthetik meg az összeköttetést.

A nyirokrendszer feladata, hogy a szövetektől a nyirokérrendszerben a nyirokfolyadékot, azaz a víz 40 %-át, a fehérjéket és egyéb anyagokat a szövetek felől a véráramba juttatja. Egy nap alatt kb. 2-4 l nyirok termelődhet. A salakanyagok a vér útján végül a májba és a vesékbe jutnak, ahol átalakulnak és kiválasztódnak. Majd a húgyutakon és a beleken keresztül kiürülnek a szervezetből. A nyirokrendszer feladata a bélből visszaszívódott zsírok elszállítása is.

A méreganyagok elszállítása mellett a nyirokrendszer biztosítja a szervezet védelmét a fertőzésekkel szemben. A nyirokcsomók baktérium és vírus szűrő állomások, melyekben a szervezet immunvédekezéséhez szükséges limfociták képzése történik, továbbá szabályozzák a nyirok fehérjetartalmát. A teljes testben mintegy 500-700 nyirokcsomó található. A testszerte elszórtan található, számos nyirokcsomó a szervezet természetes védelmi rendszerének, az immunrendszernek képezi részét, és védelmet nyújt a gyulladásokkal, fertőzésekkel szemben.

A nyirokcsomók legnagyobb számban a mellüregben, a nyaktájékon, a hónaljakban, és a lágyékhajlatban fordulnak elő. A nyirokrendszerhez tartozik még továbbá néhány nyirokszerv, mint a lép és a csecsemőmirigy, illetve az orr- és a garatmandula, amelyek általános védelmet nyújtanak az egész szervezet számára a környezetből érkező kórokozókkal szemben. A nyirokrendszerhez tartozik még a féregnyúlvány is.
Forrás:http://www.nyirok.eu/mukodes.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: nyirokérrendszer, bomlástermékeket, együttműködésben, folyadéktartalom, immunrendszernek, nyirokfolyadékot, nyirokszervekből, továbbterjedését, fehérjetartalmát, nyirokelvezetése, nyirokrendszerbe, kiválasztásában, lágyékhajlatban, nyirokcsomókból, legösszetettebb, fehérjetartalmú, salakanyagainak, nyirokcsatornák, elszállításában, visszaszívódott, nyiroktörzsekbe, kapillárisokon, visszakerüljön, nyirokrendszer, mellvezetékben, kiválasztódnak, visszajuttatja, összeköttetést, tulajdonképpen, nyirokfolyadék, felhalmozódása, vérkeringéssel, gyulladásokkal, csecsemőmirigy, nyirokkeringés, felszaporodása, napokban feltett, nyirokrendszer működése, egyik legösszetettebb, szervezet immunitásának, test egészét, nyiroknedv keringésének, húslevesre emlékeztető, nyirokrendszer szervei, nyirokrendszer tulajdonképpen, szervezet elsődleges, fertőzésekkel szemben, vérkeringés folyamán, kapillárisokon keresztül, szövetközti folyadék, teljes folyadéktartalom, nyirokerekben összegyűjti,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Kellemes esti időtöltést  Egyszerűen  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Ázzal aki csak szép  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  A Mester kezének érintése  S a dalok tanulsága  A boldogság ült a világvégén  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam Krisztinától  S a dalok tanulsága  Ez a jó az alvásban.  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Facebookon kaptam  A Gömb  Alakot vált...  Szép estét kedves látogatóimna...  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Sokkal bölcsebb a természet,  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  A Gömb  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Tehetségtelen gyerek nincs.  A boldogság ült a világvégén  A végzet az  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam Gizike bar...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Esti kép  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Esti kép  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Életművészet 
Bejegyzés Címkék
napokban feltett, nyirokrendszer működése, egyik legösszetettebb, szervezet immunitásának, test egészét, nyiroknedv keringésének, húslevesre emlékeztető, nyirokrendszer szervei, nyirokrendszer tulajdonképpen, szervezet elsődleges, fertőzésekkel szemben, vérkeringés folyamán, kapillárisokon keresztül, szövetközti folyadék, teljes folyadéktartalom, nyirokerekben összegyűjti, keringési rendszerbe, nyirokrendszer legfontosabb, folyadékháztartás egyensúlyának, nyirokerek falainak, átszűrés azért, nagy molekulasúlyú, szövet közti, vékonybél nyálkahártyájában, nyirokrendszer felelős, zsírok szervezetbe, felszívódást érintő, nyirokrendszer eltávolítja, különböző bomlástermékeket, szervezet salakanyagainak, vérkeringéssel szoros, tápanyagok mellett, nyirokkeringés kiegészíti, vénás keringést, szövetközötti folyadék, nyirokérrendszer nyirokerekből, felületes nyirokerek, felső végtagokból, alsó testfélből, mély nyirokrendszerbe, nagy nyiroktörzsekbe, jobb testfél, jobb nyirokvezeték, test másik, mellvezeték gyűjti, termelődött nyirkot, mellvezetékben gyűlik, alsó végtagokból, hasüreg falából, nemi szervekből, hasüreg szerveiből, bordák alatti, szív felé, nyirokrendszer feladata, szövetek felől, véráramba juttatja, vesékbe jutnak, beleken keresztül, bélből visszaszívódott, méreganyagok elszállítása, nyirokrendszer biztosítja, szervezet védelmét, nyirokcsomók baktérium, nyirok fehérjetartalmát, teljes testben, testszerte elszórtan, szervezet természetes, immunrendszernek képezi, nyirokcsomók legnagyobb, lágyékhajlatban fordulnak, nyirokrendszerhez tartozik, egész szervezet, környezetből érkező, nyirokérrendszer, bomlástermékeket, együttműködésben, folyadéktartalom, immunrendszernek, nyirokfolyadékot, nyirokszervekből, továbbterjedését, fehérjetartalmát, nyirokelvezetése, nyirokrendszerbe, kiválasztásában, lágyékhajlatban, nyirokcsomókból, legösszetettebb, fehérjetartalmú, salakanyagainak, nyirokcsatornák, elszállításában, visszaszívódott, nyiroktörzsekbe, kapillárisokon, visszakerüljön, nyirokrendszer, mellvezetékben, kiválasztódnak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 42 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2428
  • e Hét: 11073
  • e Hónap: 17445
  • e Év: 68236
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.